Nyhed

Fællesskab skal give stemme til mennesker med overvægt

I Kolding kan de noget helt særligt: Foreningen LigevægtsFællesskabet fjerner ensomheden omkring det at være overvægtig og giver modet til at turde noget mere.

Ginta Frempong

Ginta Frempong, der har etableret foreningen LigevægtsFællesskabet. Ginta har tidligere deltaget i det kommunale tilbud ’Ligevægt’, der fokuserer på trivsel og personlige værdier for borgere, der kæmper med mad, krop og vægt.

"Jeg tog initiativ til Ligevægtsfællesskabet, fordi jeg ærgrede jeg mig over, at jeg ikke skulle være sammen med mit hold, da forløbet i ’Ligevægt’ var slut. For vi kunne noget sammen. Det var vigtigt for mig at blive ved med at være sammen med dem og blive inspireret af dem, og hvordan de arbejdede med redskaberne fra Ligevægt, så vi kunne udvikle os videre sammen.

Formålet med fællesskabet er at fremme vores livskvalitet ved hjælp af egenomsorg, at lære af hinanden, bakke hinanden op, motivere og skubbe hinanden kærligt fremad. Vi er ligesindede og kender hinandens problematikker, spisemønstre osv. Vi behøver ikke at forklare eller forsvare, for vi ved, hvordan livet som overvægtig og stigmatiseret er.

Vi taler yderst sjældent om mad og vægt, men derimod om trivsel, hvad vi gerne vil, livets udfordringer, og hvordan vi løser dem. For en gangs skyld kan man få ro fra at skulle præstere og bare tale sammen og vide, at man ikke er den eneste, der reagerer med mad. Det fjerner tabuet og ensomheden omkring det at være overvægtig.

Jeg tør meget mere sammen med fællesskabet. De inspirerer mig så meget til at ville noget mere godt for mig selv. Jeg er vild med de magiske øjeblikke, vi skaber sammen: øjeblikke med udvikling og kærlige skub, der får en fremad efter en svær situation. Der er så meget kærlighed og empati, at jeg bliver rørt, hver gang vi er sammen.

10 damer i fjorden

Til en af vores samlinger talte vi om badetøj, fordi en i gruppen gerne ville have en badedragt: Hvor svært det er at blive konfronteret med størrelsen, at stå i prøverummet og at vide, at man skal vise sig offentligt med en krop, man har det svært med, og måske ovenikøbet skal høre på klamme kommentarer.

Vi andre tilbød at tage med og støtte hende, og det gjorde, at hun samlede mod til selv at gøre det. Hun købte to badedragter og var så opsat på at bade, at vi lavede et spontant arrangement, hvor vi var 10 damer, der hoppede i fjorden sammen. Det er et af de mest magiske øjeblikke i mit liv. Det er det, et fællesskab af ligesindede kan.

Stop stigmatiseringen af overvægtige

Vi har planer om at blande os meget mere i samfundsdebatten om svært overvægtige, livet med BED, behandlingsmuligheder osv., som vi arbejder benhårdt på at skabe information om. Vi vil gerne være med til at udarbejde info- og undervisningsmateriale, så man kan blive klogere på BED og/eller svær overvægt. Vi er trætte af, at overvægt fylder så meget i sundhedsdebatten, og at kun få er villige til at tale om, hvad der i virkeligheden skal til, for den symptombehandling, der har hersket i årtier, virker ikke.

Det er sjældent, at de overvægtige selv bliver spurgt, hvad de har brug for, og hvis de endelig gør, svarer de ofte i en undskyldende tone, at de godt ved, hvad der skal til, og det er som regel ’let-røven-og-luk-munden’-metoden. Og det vil vi gerne være med til at ændre.

Vi skal have Ligevægt og fællesskabet bredt ud nationalt. Vi skal have sat en stopper for stigmatiseringen af overvægtige, andre skal vide, at det fører til en endnu hårdere selvstigmatisering og et endnu mere polariseret forhold til mad. Vi vil gerne i dialog med de store drenge i sundhedsdebatten, for vi skammer os ikke længere over at have erfaring med et liv som svært overvægtige.

Der er behov for fællesskaber som vores, så længe den nuværende sundhedsdiskurs dominerer, og stigmatisering af overvægtige er normalt. Så længe der er ekstremt fokus på mad og diverse kostreligioner. Så længe de sundhedsfagliges retorik fremmer skyld og skam. I fællesskaber med ligesindede er man stærk og kan kæmpe imod."

Ginta Frempong og LigevægtsFællesskabet kan kontaktes på info@lvfs.dk.