Spiseforstyrrelsens labyrint

”Hvad ved vi om labyrinter? Vi ved, at man let kan fare vild, at man kan gå tilbage igen i de samme spor, at det er svært at se, hvor man går, og at det kan være svært at finde ud.”

Sådan indleder Finn Skårderud – psykiater, professor, forfatter og grundlægger af Villa Sult – bogen ’Spiseforstyrrelsens labyrint’. Budskabet er, at en spiseforstyrrelse kan føles som at være fanget i en labyrint. Det er svært at finde vej ud af en labyrint, men med en bedre forståelse for labyrintens principper og en god guide, bliver det lidt nemmere. Det samme gælder for en spiseforstyrrelse.

Forståelse og nye perspektiver

’Spiseforstyrrelsens labyrint’ henvender sig til mennesker, der er berørt af en spiseforstyrrelse samt deres pårørende og behandlere. Bogen er tænkt som et arbejdsredskab, der kan bruges af den berørte alene eller sammen med de pårørende og behandleren. Forfatterne ønsker at give læseren en bedre forståelse for spiseforstyrrelsen samt nye perspektiver, der kan hjælpe den berørte i rejsen mod helbredelse. Dette sker ved at invitere læseren til at udforske, udfordre samt undre sig over selve lidelsen.

Teori og opgaveløsning

Hvert kapitel indeholder en forklarende tekst, som sætter læseren godt ind i emnet. Ved brug af tegninger og figurer introduceres teorien bag de mest centrale problemstillinger, som en person med spiseforstyrrelse typisk kæmper med undervejs i et sygdomsforløb, fx vægt, følelser og forholdet til kroppen. Afslutningsvis får læseren selv mulighed for at arbejde med nogle opgaver og spørgsmål ved at skrive og tegne. Bogen inviterer dermed til, at læseren aktivt reflekterer og arbejder med sig selv og spiseforstyrrelsen.

Et arbejdsredskab

Til forskel fra andre bøger, som er målrettet mennesker med spiseforstyrrelser, er ’Spiseforstyrrelsens labyrint’ hverken en personlig fortælling eller en videnstung fagbog. ’Spiseforstyrrelsens labyrint’ er derimod et arbejdsredskab, som kan hjælpe den ramte med at få styr på det tankemylder og kaos, som hersker indeni. Bogen tilbyder at vejlede og guide læseren på vejen ud af spiseforstyrrelsen.

Bogen er skrevet af fagpersoner fra Team for Spiseforstyrrelser, Psykiatrisk afdeling Odense – Universitetsfunktion, og den er kommenteret og suppleret af personer med forskellige former for spiseforstyrrelser.

Kildehenvisning:  Maria Guala, Dorthe Nissen, Eva Wittenborn og Helene Nissen. ”Spiseforstyrrelsens labyrint”. udgave, 1. oplag, 2018. Dansk Psykologisk Forlag A/S.


Udgivet: 30.11.2018

Tilbage