Køn
Pige / Kvinde
Alder
23
Spørgsmål

Hej

Jeg har i mange år haft en spiseforstyrrelse og har været i behandling hos askovhus forrige år. Jeg er dog bekymret for om jeg er igang med at få et tilbagefald og ved ærligt ikke hvad jeg skal gøre ved det. Har i nogle gode råd til hvordan jeg skal håndtere det? Jeg er nemlig i tvivl om jeg bare overtænker eller om der faktisk er noget grundlag for min bekymring.

Mange hilsner

Svar

Kære dig

Tak for, at du skriver og deler dine tanker med Brevkassen. Det gør indtryk på mig at høre, at en spiseforstyrrelse har fyldt hos dig i mange år. Det er rigtig stærkt gået, at du har taget hånd om dig selv og forrige år var igennem en behandling. Jeg kan mærke, hvor vigtigt det er for dig at være rask, og jeg håber, at mit svar kan bidrage med noget, som du kan bruge på din vej.

Du skriver, at du er bekymret for, om du er i gang med at få et tilbagefald. Jeg forstår din bekymring, og jeg genkender den fra min egen erfaring med at have haft en spiseforstyrrelse. Jeg genkender, hvor svært det kan være at vide, hvad man skal gøre, når tanker om spiseforstyrrelse melder sig igen. Det er normalt for personer, der har haft en spiseforstyrrelse, at opleve, at tanker om spiseforstyrrelse kommer igen - og det er rigtig vigtigt, at man er opmærksom på dem.

Du udviser en stor styrke i at være opmærksom på dig selv, og om du mon oplever tegn på tilbagevendende spiseforstyrrelse.

Idet du har været i behandling og er kommet ud på den anden side af en spiseforstyrrelse, har du garanteret en masse erfaring og viden om, hvilken rolle spiseforstyrrelsen har spillet i netop dit liv. Hvad tilbød den dig, dengang den dukkede op? Måske det var kontrol, tryghed eller trøst.

En spiseforstyrrelse er en mestringsstrategi, der tilbyder sig som den bedste strategi til at håndtere noget svært i livet eller som et sted at flytte fokus hen. Den har en funktion. Det er derfor muligt, at tanker om spiseforstyrrelse vil dukke op fra tid til anden, når man på den ene eller anden måde oplever noget svært, selvom man er rask.

Jeg tænker på, om der kan være særlig grund til, at du er bekymret for tilbagefald netop nu? Oplever du større pres eller udfordringer i dit liv, end du plejer? Er der noget, der går dig på, eller ikke er, som det skal være? Jeg håber og tror på, at du er både kærlig og nysgerrig overfor dig selv.

Måske du undersøger, om der er noget i dit liv, der er brug for at blive taget hånd om. Eller måske du behøver et åndehul, som kan lade dig op? Mange beskriver, at spiseforstyrrelsen tilbød et frirum, og det er derfor vigtigt at finde alternative, positive strategier til at skabe plads eller ro. For mig har det været afgørende at sætte grænser, have alenetid og finde ting, der gør mig glad.

Træk endelig på din erfaring. Hvad hjalp dig, da du blev fri af spiseforstyrrelsen? Måske du kan skrive handlemuligheder og strategier ned, som du kan gribe fat i, hvis tanker om spiseforstyrrelse på nogen måde begynder at dominere.

Er det mon bestemte tanker eller en bestemt adfærd hos dig, som gør dig bekymret? Det kan være, at du får nogle tanker om, hvad og hvornår du skal spise, som du genkender fra den spiseforstyrrelse, du havde. I så fald er det muligt, at du i en periode har behov for at genoptage en struktur, hvor du uden diskussion spiser morgenmad, frokost, aftensmad og et par mellemmåltider. Eller det kan være, at du får tanker og idéer om krop, vægttab eller træning, som kan være et tegn på, at en spiseforstyrrelse melder sig igen? Læs lidt mere om nogle signaler, du skal være opmærksom på.

Om der er grund til din bekymring kan være utrolig svært for dig at vurdere alene. Som du garanteret har erfaring med, er en spiseforstyrrelse ikke noget, man kan eller skal klare på egen hånd. Har du talt med nogen, du taler godt med, om din bekymring for tilbagefald? Har du mon nogen i dit liv, som tidligere har støttet dig, da du havde en spiseforstyrrelse? Eller vil du opsøge en psykolog eller terapi? Jeg vil opfordre dig til at dele dine tanker med nogen. Det kan være afgørende for at navigere i den tvivl og bekymring, du beskriver.

Jeg får lyst til at dele et tilbud med dig, som du måske kunne være interesseret i. Du kan blive matchet med en frivillig peer-støtte, der selv har haft en spiseforstyrrelse, og som i dag er rask og klar til at tale, sparre, støtte eller inspirere. Tilbuddet er målrettet til dig, der allerede har været i behandling for en spiseforstyrrelse, og ønsker støtte på den sidste del af din vej.

Når du klikker ind, skal du være opmærksom på, at du skal udfylde formularen nederst på siden, hvis du er interesseret i at blive sat i forbindelse med en peer-støtte.

Du er også mere end velkommen til at kontakte vores telefonrådgivning, chat eller sms på 7010 1818 for at få yderligere råd og vejledning. Du er også velkommen til at søge mere viden på vores hjemmeside.

Igen, tak fordi du skrev til os. Jeg håber, at mit svar er dig til hjælp, og at du er lyttende og omsorgsfuld overfor dig selv – også hvis du konfronteres med tanker om spiseforstyrrelse. Varme tanker herfra.

Kærlig hilsen

Brevkassen