Køn
Dreng / Mand
Alder
45
Spørgsmål

For tiden er faste jo den store ting indenfor vægttab.

Enten 2 dage om ugen eller fx, hvis man kun spiser indenfor et bestemt tidsrum og ikke spiser resten af dagen.

Hvis man lider af overspisning,

hvor er det så med denne metode?

Svar

Kære dig

Mange tak for, at du har skrevet til os.

For tiden er faste jo den store ting indenfor vægttab, skriver du. Det kan jeg nikke genkendende til – at det er populært. At en masse mennesker eksperimenterer med at faste én eller flere dage om ugen, eller kun at spise i indenfor et bestemt tidsrum.

Hvis man lider af overspisning, hvor er det så med denne metode?, spørger du.

Jeg forstår dine ord sådan, at du lider af overspisning. Og at du tænker på, hvordan du eventuelt kan anvende faste som en metode til vægttab, selvom du også overspiser. Er det mon sådan?

Der kan være flere grunde til, at nogen vælger at faste. Måske man søger at tabe sig, som du skriver, eller opnå andre sundhedsfordele. Det kan også være, at man egentlig har en spiseforstyrrelse, og bruger fasten som en måde at føle sig i kontrol.

En spiseforstyrrelse er nemlig oftest en måde at håndtere livet på. Den kan – bevidst eller ubevidst – være en strategi til at håndtere svære følelser og tanker; til at finde ro, trøst eller noget tredje. Kan du mon genkende noget i den retning, hvis du overspiser?

Overspisning kan se ud på mange måder, og er noget, der kan læses mere om her, ligesom der kan læses mere om 'atypiske spiseforstyrrelser'. Klik endelig rundt på de forskellige tilbud og artikler og se, om der er noget, du kan bruge.

Mange, som har en spiseforstyrrelse, hvor de overspiser, oplever at de også har perioder, tidsrum eller dage, hvor de spiser intet eller meget lidt. Måske for at kompensere efter episoder, hvor der er blevet spist rigtig meget. Det er også noget, jeg kan genkende, fra da jeg havde en spiseforstyrrelse. Er det mon noget, du oplever?

På den måde kan faste også være en del af en spiseforstyrrelse med overspisning.

Mange, der overspiser, kan genkende en følelse af, at det er en ond cirkel. At de til tider spiser meget - og så ikke spiser. At forskellige tanker om slankekure ikke lykkes, og faktisk holder liv i overspisningen. Måske endda også fordi kroppen ikke får den næring, den behøver, imens man gør en indsats for at tabe sig. Og at det hele kan være utrolig hårdt og tage rigtig meget af ens energi. Er det noget, du har erfaring med?

Når man har en spiseforstyrrelse, har man ofte et behov for at få et forhold til krop, mad og spisning, som er mere kontinuerligt; mindre ’op-og-ned’. Man har gerne meget modsatrettede følelser. Spiseforstyrrelsen gør sit for at holde fast. For den har en funktion. Og er en coping-strategi.

Men når man mærker, at man gerne vil have det bedre, kan man ofte stå med en rigtig stor længsel efter, at krop, mad og spisning ikke skal fylde så meget i livet, som det gør.

Og derfor kan det være svært for én, der har en spiseforstyrrelse, at bruge faste som en metode. At faste, fordi man gerne vil tabe sig, kan være problematisk, hvis man lider af overspisning. Jeg tænker på dét, at fasten som metode kan være med til at fastholde et mønster. Et mønster, som ikke gavner hverken krop, sind eller vægttab. Især ikke på den lange bane.

Dertil er faste aldrig en god metode, hvis man ikke har mulighed for at spise sundt, balanceret eller nærende i al den tid, hvor man ikke faster.

Har du mon fortalt nogen om dit forhold til mad? Om de tanker, du går med. Jeg tænker, at det kan være rigtig vigtigt at tale med nogen, der har kompetencer til at støtte på en god måde, hvis du oplever overspisning. Det er bestemt ikke noget, du skal gå med alene. Hvis du gør det. Det fortjener ingen. Hvad tænker du om det?

Din situation kalder på, at du rådfører dig med din læge. Måske du vil tale med lægen om dine tanker og vaner omkring kost og vægttab, og om faste.

Jeg tænker også på, om du ser det som en mulighed at opsøge en psykolog eller psykoterapeut? Det ville jeg selv ønske, at jeg havde gjort noget tidligere, da jeg havde en spiseforstyrrelse. For at komme til bunds i, hvorfor den var der. Og hvordan, jeg kunne finde nye veje.

Du er altid meget velkommen til at skrive til os igen. Hvis du ikke fik det svar, du søgte.

Du er også meget velkommen til at ringe til vores rådgivning på telefon 7010 1818 eller booke en personlig samtale, hvis du vil tale mere med os om din situation.

Kærlig hilsen
Brevkassen